top of page
bgImage

Weetjes & tips

Eenmaal gespleten, altijd gespleten

Helaas, eenmaal gespleten haarpunten kun je niet meer herstellen, het enige dat je wel kunt doen is een knipbeurt en voorkomen dat je haren verder splijten. Langer haar is gevoeliger voor gespleten haarpunten omdat het langs je schouders en rug beweegt.


Hoe voorkom je dat haren splijten?

– Behandel je haar goed, draai, trek en friemel er niet mee.

– Kam of borstel je haar niet als het nat is, het is dan het meest kwetsbaar.

– Gebruik zo min mogelijk haarstijlproducten waar warmte aan te pas komt zoals föhns, krultangen, hete krullers, stijltangen

enz.

– Gebruik een borstel van goede kwaliteit liefst van natuurlijk materiaal zodat er niet te veel aan de haren wordt getrokken en

afbreken of splijten.

– Bescherm je haar tegen de zon.

– Gebruik een shampoo en andere haarverzorgingsproducten met zonnebescherming.

– Gebruik een conditioner of crèmespoeling na de shampoo.

– Er zijn speciale producten voor gespleten haar. Deze repareren je haar niet maar zorgen wel dat het er minder pluizig uitziet.

– Als je elastiekjes gebruikt, kies dan altijd elastiek dat bekleed is met stof.


Haaruitval

Het zo gevreesde schrikbeeld!

Haaruitval is een heel courant verschijnsel. Nochtans kan een vroege diagnose heel wat haren sparen… Ernstige haaruitval of het dunner worden van het haar moeten ernstig genomen worden .

– Erfelijke kaalhoofdigheid : is de belangrijkste oorzaak.

– Geboorte van een kind : tijdens de zwangerschap vermindert de haaruitval. Gedurende de maanden na de bevalling volgt er dan

evenwel een inhaalbeweging en verliest de vrouw dus meer haar.

– In de drie maanden volgend op een periode van hoge temperatuur, een ernstige infectie of een ernstige operatie kan er veel        haarverlies zijn.

– Ziekten van de schildklier.

– Een proteïnearm dieet en een tekort aan ijzer.

– Sommige geneesmiddelen en sommige behandelingen tegen kanker.

– De anticonceptiepil, bij vrouwen die een erfelijke aanleg hebben tot dunner wordend haar.

– Kale plekken: een ziekte van de hoofdhuid, waardoor de haren bij bosjes uitvallen.

– Hoofddermatose: een infectie van de hoofdhuid die wordt veroorzaakt door een schimmel.

– Het herhaald blootstellen van de huid aan agressieve inwerkingen zoals kleuringen, ontkleuringen, ontkrullen en permanenten  kan het haar brozer maken en het zelfs doen afbreken. 


Vet haar

Vet haar ontstaat door overmatige talgproductie. Ook hiervoor is het belangrijk een speciale shampoo te gebruiken. Gebruik een shampoo zonder proteïnen of vet toevoegende substanties, zoals olie of silikone. De reden: Deze stoffen maken het haar zwaarder en nog vettiger, als het al is.

Let erop dat de shampoo substanties bevat, die het overtollige vet van de hoofdhuid en het haar aan zich binden en deze bij het wassen verwijderen. Zo’n inhoudsstof is bijvoorbeeld tenside. Ze staan vaak op de verpakking vermeld als “Sodium Laureth Sulfaat” of “Sulfosuccinaat.” Deze Tenside werkt bij vet haar het beste.

Bovendien is het belangrijk dat de shampoo tegen vet haar bepaalde kruiden bevat, die de vetvorming regulieren en de hoofdhuid kalmeren. Bijvoorbeeld: Rosemarijn, brandnetel of kamille.

Vaak vreest men dat de hoofdhuid sneller vet wordt als men de haren vaak wast. Het tegendeel is waar: Door het masseren van de hoofdhuid worden de talgklieren keer op keer een beetje uitgeperst, zodat de hoofdhuid niet zo snel meer vet wordt. Het is belangrijk om de shampoo goed in te masseren, niet alleen in het haar, maar vooral in de hoofdhuid.

De shampoo twee tot drie minuten op het hoofd in laten werken, zodat de vet oplossende substanties goed in kunnen werken. Daarna het haar goed uitspoelen. Gebruik shampoo voor vet haar niet vaker dan twee tot drie maal per week.

De reden: Niet enkel uit het haar, maar ook de uit hoofdhuid wordt op den duur vet onttrokken. De hoofdhuid kan geïrriteerd en rood worden en gaan jeuken. Als je je haar toch dagelijks wassen wilt, is het aan te raden de overige dagen bijvoorbeeld een milde en verzorgende shampoo te gebruiken.

Als de haaraanzet neigt tot vet worden help enkel regelmatig wassen met een speciale shampoo voor vet haar. Maar wees zuinig in gebruik! Een hoeveelheid zo groot als een walnoot is voldoende, ook bij lang haar. Verdeel de shampoo enkel in de haaraanzet direct op de hoofdhuid. Voor de haarpunten is de shampoo die uit het haar gespoeld wordt, toereikend.


Tip: Een maal per week shampoo op droog haar aanbrengen, zachtjes in de hoofdhuid inmasseren en aansluitend uitspoelen. Dit reinigt haar en hoofdhuid extreem grondig.

Bel voor een afspraak

0629440222

Haarmode Marloes

bottom of page